fbpx

34 jaar geschiedenis van Night of the Proms

2017 Night of the Proms Contrast 

Night of the Proms vond drie keer plaats in het Antwerps Sportpaleis en één keer in de Ethias Arena in Hasselt. Dit jaar stond een stevige portie vrouwelijk talent op het podium. De muzikale begeleiding werd opnieuw verzorgd door het huisorkest onder de nieuwe naam ‘Antwerp Philharmonic Orchestra’.

Voor het eerst sinds lang was er opnieuw een verrassingsgast en zette niemand minder dan Gers Pardoel de zaal in vuur en vlam. Typerend voor deze editie was de extra grote portie talent van eigen bodem: Isabelle A, Blanche en Johannes Genard. Thomas Vanderveken deed de ultieme stresstest van zijn programma ‘Thomas speelt het hard’  door op Night of the Proms een deel van het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg te spelen, hier was hij met glans in geslaagd! Verder traden ook het grote soulfenomeen Joss Stone, Melanie C, Emily Bear en natuurlijk John Miles op.

2015 Nieuwe vaste waarden voor Night of the Proms

Dit jaar stond in het teken van de vernieuwing. De 31ste editie van Night of the Proms kende een nieuwe gastheer. Kobe Ilsen verzorgde vanaf nu de presentatie van de concerten.

Niet enkel een nieuwe presentator maar ook een nieuwe dirigente voor 2015! Alexandra Arrieche debuteerde in Antwerpen en Rotterdam. Ze kreeg het gezelschap van onder anderen Fernando Varela en Gavin DeGraw, twee muzikanten die uitblinken in hun vakgebied.

Dit jaar verwelkomde Night of the Proms ook nieuwe backing vocals: The Pretty Vanillas. Artiesten die hen vervoegden waren Natalie Imbruglia, Joe Jackson, Basement Jaxx, Scala en John Miles. Met vele tophits en Regi die voor een geweldige ambiance zorgde was dit wederom een geslaagde editie.

2014 Jubileumeditie

Voor de 30ste editie van Night of the Proms zorgde de organisatie voor een extra jonge en verfrissende affiche. Met grote namen als CeeLo Green, een vijfvoudig Grammy Award-winnaar en Sam Sparro op het podium was er aan een divers aanbod geen gebrek. De verrassende combinatie van uiteenlopende rasartiesten bracht een unieke sfeer met zich mee. Daarnaast was er ook voor Hooverphonic een glansrol weggelegd met talent van eigen bodem.

Verder stak Night of the Proms in 2014 ook de Atlantische oceaan over naar de USA. Er werden vier concerten georganiseerd in vier verschillende steden. Dallas, Little Rock, Kansas City en Omaha waren de steden waar de optredens voor het eerst overzee plaatsvonden.

2004 Superproms

Zelden heeft de affiche van Night of the Proms er zo welgevuld uitgezien met grote namen als in 2004: Shaggy, Joe Cocker en James Brown, en met als verrassingsgasten, hou je goed vast: The Pointer Sisters, Natalie Choquette, Rodger Hodgson, Zucchero en Tony Hadley. Il faut le faire. In Nederland trad de groep Van Dik Hout mee op en verving Cyndi Lauper James Brown.

The godfather of soul kwam met een hele entourage naar het Sportpaleis om hier te komen optreden. Volgens insiders een hele vriendelijke man desondanks zijn turbulente reputatie deed vermoeden. Op het podium loste James Brown de hooggespannen verwachtingen helemaal in, hij was fantastisch. Een optreden om nooit meer te vergeten!

Ook Shaggy en Joe Cocker hadden helemaal de juiste vibes te pakken en amuseerden zich geweldig. Net als de toeschouwers die genoten van dit muzikaal spektakel.

“Night of the Proms is the best production i’ve been part of and the whole world has got to see it” James Brown

2003 Topcijfers

Dit jaar werden er echte recordcijfers bereikt. Het gezelschap speelde 63 shows in totaal. Hiervan waren er 23 in het Sportpaleis Antwerpen, veertien in Ahoy Rotterdam, achttien op verschillende locaties in Duitsland, en acht in Frankrijk. Al deze concerten lokte ongeveer 660.000 mensen naar de verschillende edities. De grote namen op de Belgische affiche waren onder andere Natalia, Clouseau, Marco Borsato, En Vogue en natuurlijk John Miles. In dit jaar had John al 309 NotP-concerten op de teller staan, een echt topcijfer!

1995 Bocelli op de Proms

Intussen werden er in 1995 acht concerten georganiseerd in België, vier in Nederland, één in Duitsland, één in Zwitserland, één in Spanje en één in Frankrijk. Alles samen brachten deze concerten meer dan 250.000 bezoekers op de been.

De toen nog compleet onbekende Andrea Bocelli bracht een indrukwekkende performance met Con te Partiró, het nummer dat nadien uitgroeide tot een wereldhit. Hij kreeg meteen een staande ovatie van het publiek en iedereen was ontroerd. Er ging een rilling door de zaal, de emoties kwamen naar boven.

“Bocelli heeft een heel authentieke manier van zingen, er is niets gekunstelds aan. Bij de klassieke muzikanten is dat vrij zeldzaam. Hij is een unicum. Het applaus dat hij kreeg was zo intens en bleef maar duren, het was zeer emotioneel.” Robert Groslot

1994 Eerste editie in Duitsland

Vier jaar na de eerste Nederlandse editie stak Night of the Proms ook de grens over naar Duitsland. Dit concert ging door in de fameuze Westfalenhallen in Dortmund. De show bleef dezelfde en verhuisde gewoon mee vanuit Antwerpen. De organisatie van de Duitse show bracht uitdagingen met zich mee, maar resulteerde toch in een geslaagd concert. Nog geen vijf jaar later was er een hele tournee van negen concerten gepland en ook de jaren nadien vonden er nog veel succesedities plaats in Duitsland.

1990 Night of the Proms trekt naar Nederland

In België kende Night of the Proms sinds zijn start een enorm succes. Dit jaar kwamen er enkel in België alleen al 54.000 bezoekers kijken naar de drie concerten in het Sportpaleis. Vijf jaar na de first Night of the Proms trokken de Jannen voor de eerste keer naar het buitenland. Dit eerste concert, in Apeldoorn, was nog maar het begin van het nog komende succesverhaal in Nederland.

1985 De eerste editie van de Night of the Proms

19 oktober 1985, de dag waarop het allemaal begon. De eerste editie van wat nadien zou uitgroeien tot een enorm succes vond plaats in het Antwerps Sportpaleis. Jan Van Esbroeck, toenmalig student Toegepaste Economische Wetenschappen haalde zijn inspiratie uit Londen waar ze jaarlijks Last Night of the Proms organiseerden. Samen met collega-student Jan Vereecke richtte hij de vzw Prommusic op. Met de hulp van vele vrijwilligers, de nodige portie lef, durf en enthousiasme was de eerste Belgische Night of the Proms een feit.

Met deze eerste editie was de toon gezet voor een hele reeks concerten en in no-time bereikte de organisatie met de unieke mix van klassieke en pop muziek, begeleid door een symfonisch orkest verscheidende hoogtepunten. De eerste editie lokte meer dan 13.500 bezoekers en vanaf toen ging het alleen maar verder in stijgende lijn. Sindsdien heeft het evenement al meer dan 10 miljoen bezoekers wereldwijd mogen verwelkomen in meer dan 12 landen.

Log in with your credentials

Forgot your details?