Artiesten editie 2022

Sinds 1985, elk jaar een mooie mix van klassieke muziek en gekende populaire artiesten in het Antwerps Sportpaleis. Begeleid door het Antwerp Philharmonic Orchestra, koor Fine Fleur, backing vocals Michelle, Rob, Julia en de NOTP backbone band.

Amy Macdonald

Met Amy Macdonald wordt het een blij terugzien. In 2013 stond de toen amper 26-jarige artieste op het Proms-podium nadat ze met de folky, indie en vooral poppy sound van haar songs ‘Mr Rock & Roll’, ‘This Is The Life’ en ‘Don’t Tell Me That It’s Over’ de wereld had veroverd. “Amy was jonger dan ons evenement zelf. Heel indrukwekkend was het om die frêle maar zelfzekere jongedame daar te zien staan en alleen met haar stem en haar gitaar ons symfonisch orkest onderuit te spelen”, herinnert Jan zich nog. 

Kool & the Gang

Met de legendarische pop/r&b-groep Kool & the Gang trekt Night of the Proms alle registers open. De band verkocht meer dan 80 miljoen albums en prijkte vanaf de jaren ‘80 aan de top van de internationale hitlijsten met zijn karakteristieke mix van jazz, soul en funk. Songs als ‘Ladies Night’, ‘Celebration’, ‘Get Down On It’, ‘Ooh La, La, La (Let’s Go Dancing)’, ‘Straight Ahead’, ‘Fresh’ en ‘Cherish’ zijn iconische hits.

 

Axelle Red

Volgend jaar is het 30 jaar geleden dat Axelle Red haar debuutalbum ‘Sans plus attendre’ uitbracht. De singles ‘Sensualité’, ‘Je t’attends’ en ‘Le monde tourne mal’ leverden de Hasseltse zangeres regelrecht succes op in eigen land, Zwitserland, Frankrijk en Canada. Vandaag behoort Axelle Red tot de best verkopende Belgische muziekartiesten, met een karrenvracht aan hits, waaronder ook ‘Parce que c’est toi’ en ‘Rouge Ardent’.  

Metejoor

Al in 2016 wist Joris Van Rossem aka Metejoor met zijn eerste single ‘Ik hou van jou’ een nominatie in de wacht te slepen bij Radio2 Zomerhit 2017 als ‘Beste doorbraak’. Daarop volgden successen als ‘1 op een miljoen’ (met de Nederlandse Babet), ‘Rendez-vous’ (met Emma Heesters), ‘Ze meent het’ en ‘Dit is wat mijn mama zei’. Ondertussen heeft hij ook zijn eerste drie Mia’s beet (‘Doorbraak’, ‘Nederlandstalig’ en ‘Solo man’en is hij niet meer weg te denken uit het Vlaamse muzieklandschap. 

Nik Kershaw

 

Voor fans van de ‘eighties’ is ook Nik Kershaw één van de grote idolen. Als soloartiest scoorde hij wereldhits met ‘Wouldn’t It Be Good’, ‘The Riddle’ en het bijzonder aanstekelijke ‘I Won’t Let The Sun Go Down on Me’. Nummers die begeleid door het Antwerp Philharmonic Orchestra nog meer hun eeuwigheidswaarde zullen bevestigen.

Nik Kershaw bracht in mei een bezoekje aan Nostalgie. Bekijk zijn akoestische versie van ‘The Riddle’ hier:

YolanDa Brown

Met YolanDa Brown zet Night of the Proms niet alleen de saxofoon, maar ook een bekroonde muzikante in de kijker die een swingende mix brengt van reggae, jazz en soul. Zowel haar debuutalbum ‘April Showers May Flowers’ (2012) als opvolger ‘Love Politics War’ (2017) bereikten de top van de Britse Jazz Charts. YolanDa geniet in de UK ook bekendheid als tv-persoonlijkheid. 

Bart Peeters

Bart Peeters is ook dit jaar weer onze presentator van dienst op Night of the Proms. Maar uiteraard zal hij het ook niet laten om enkele van zijn fantastische songs live te brengen met orkest.

Fine Fleur

Het koor Fine Fleur werd speciaal voor de editie van 1995 opgericht en zorgde tijdens die vuurdoop voor sterke vocale begeleiding van wereldsterren als Andrea Bocelli en Roger Hodgson. Doorheen de jaren evolueerde deze uitbundige groep zangers tot een wezenlijk onderdeel van Night of the Proms. Nu eens ondersteunt het koor orkestrale popsongs als achtergrondkoor, dan weer treedt Fine Fleur op de voorgrond met een klassiek werk of originele mash-up. Het publiek kent deze mix van professionele- en hobbyzangers als een dynamisch gezelschap dat regelmatig voor kippenvel zorgt.

NOTP Backbone

De veelgeprezen huisband van Night of the Proms werd officieel gedoopt tot ‘NotP Backbone’ en bestaat uit vijf professionele topmusici die al jaren de nationale en internationale artiesten van deze topshow begeleiden: Geert Keysers (toetsen), Rogier van Wegberg (bas), Hans van den Hurk (drums), Arnold van Dongen (gitaar) en Patrick De Smet (percussie). 

Rob, Michelle & Julia

Het publiek van Night of the Proms en onze backing vocals hebben nog weinig geheimen voor elkaar. Op een zeer natuurlijke en indrukwekkende manier begeleidde dit trio reeds wereldtoppers als Natalie Imbruglia, Natasha Bedingfield, Chaka Khan, Joe Jackson, Anastacia en The Beach Boys.

Onze backing vocals zijn Julia van de Ketterij, Rob de Nijs en Michelle Oudeman. 

Antwerp Philharmonic Orchestra

Het APO schakelt moeiteloos over van het ene genre naar het andere. Met veel klasse slagen de muzikanten erin de verschillende stijlen en eeuwen te overbruggen, de stap te zetten van klassiek naar pop en terug en de grenzen tussen de genres zelfs te doen vervagen. In zijn kernbezetting telt het APO zo’n 50 musici, maar voor grotere uitvoeringen als Night of the Proms wordt het orkest tot een 72 koppen tellend ensemble uitgebreid. Alexandra Arrieche is sinds enkele jaren de vaste dirigente.