Artiesten editie 2023

Sinds 1985, elk jaar een mooie mix van klassieke muziek en gekende populaire artiesten in het Antwerps Sportpaleis. Begeleid door het Antwerp Philharmonic Orchestra, koor Fine Fleur, backing vocals Michelle, Rob, Julia en de NOTP backbone band.

Toto

De Amerikaanse rockband Toto maakt al net iets meer dan 45 jaar de meest prachtige muziek. Afgelopen zomer was Toto nog te gast voor een uitverkocht concert in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke. Wie er trouwens in 1994 en 2003 bij was toen Toto op Night of the Proms speelde, zal kunnen bevestigen dat hits als ‘Africa’, ‘Pamela’, Rosanna’ en ‘Hold the Line’ helemaal tot hun recht komen met een groot symfonisch orkest. Gegarandeerd kippenvel van de eerste tot de laatste noot met Steve Lukather en Joseph Williams.

Clouseau

Clouseau was al twee keer verrassingsgast op Night of the Proms, en legde er de basis van hun enorm succesvolle concertreeksen in het Sportpaleis. Koen en Kris Wauters speelden over verschillende jaren 124 Clouseau-concerten in de grootste concertzaal van het land. 23 jaar na hun debuut staan de broers Wauters voor het allereerst als volwaardige act op het podium van Night of the Proms.

Anastacia

Ook uit Amerika en dit jaar op het podium van Night of the Proms staat … Anastacia. Haar hits ‘I’m Outta Love’, ‘Left outside alone’, ‘Paid My Dues’ en‘One Day In Your Life’ – om er maar enkele te noemen – zijn uitgegroeid tot tijdloze classics. Vlaanderen leerde Anastacia in 2010 beter kennen dankzij de zes Sportpaleis-concerten die ze samen met Natalia deed. Sindsdien zijn ze ook close vriendinnen. In 2012 was de zangeres trouwens al een eerste keer te gast op het feest van klassiek en pop. Night of the Proms verwelkomt deze popkoningin opnieuw met open armen.

James Morrison

De vierde artiest die wordt toegevoegd aan de affiche van Night of the Proms is James Morrison. De getalenteerde singer-songwriter breekt in 2006 door met de single ‘You Give Me Something’. In hetzelfde jaar verschijnt ook zijn debuutalbum ‘Undiscovered’. Het levert hem een jaar later de Brit Award voor ‘Best British Male’ op. Sindsdien volgen de hits elkaar in sneltempo op. Zo scoort hij met Nelly Furtado de wereldwijde hit ‘Broken Strings’. Het duet werd Morrisons grootste hit, met meer dan 300 miljoen streams op Spotify en meer dan 112 miljoen weergaven op YouTube.

Nathan Chan

De veelzijdige cellocarrière van Nathan Chan strekt zich uit over solo-, kamermuziek- en orkestdisciplines, gedreven door zijn geloof in de kracht van muziek om kameraadschap te creëren tussen musici en publiek.

Nathan heeft als solist opgetreden met gerenommeerde orkesten, waaronder de San Francisco Symphony en The Royal Philharmonic. Hij heeft enthousiast deelgenomen aan muziekfestivals zoals het Marlboro Music Festival, waar hij samenwerkte met Mitsuko Uchida en Anthony McGill, en omarmde de groei van Fondation Louis Vuitton’s Classe d’Excellence du Violoncelle met Gautier Capuçon. Joshua Kosman van de San Francisco Chronicle prees hem voor zijn “diepgaande technische gave en… zijn beheersing van het muzikale verhaal“. Nathan behaalde zijn Bachelor in Economie aan Columbia University en zijn Masters of Music bij Richard Aaron aan The Juilliard School. Momenteel is hij Assistant Principal Cello van de Seattle Symphony. 

Berre

Zoals elk jaar geeft Night of the Proms het podium aan een nieuwe jonge artiest. Je kent Berre van hits als ‘Lost Without You‘, ‘Better Off Alone‘, ‘Thrill Of It All‘ en zijn nieuwste hit ‘Kissing Strangers‘. Zijn eerste single ‘Say My Name‘ haalde de derde plaats in de Ultraptop 50 en leverde hem zijn eerste gouden plaat op.

“Het belangrijkste is dat mensen zich kunnen herkennen in wat ik maak. Dat ze mijn nummers beluisteren wanneer ze gestrest of verdrietig zijn. Daarom gebruik ik zelf muziek, om gevoelens in kwijt te kunnen. Mensen oprecht raken. Night of the Proms vind ik die zin wel een zeer mooie uitdaging die ik met beide handen aanneem. Het zal voor mij de eerste keer zijn dat ik met een groot orkest en koor optreed.”, vertelt Berre.

NOTP Backbone

De veelgeprezen huisband van Night of the Proms werd officieel gedoopt tot ‘NotP Backbone’ en bestaat uit vijf professionele topmusici die al jaren de nationale en internationale artiesten van deze topshow begeleiden: Geert Keysers (toetsen), Rogier van Wegberg (bas), Hans van den Hurk (drums), Clemens Blacquière (vervanger Arnold van Dongen op de gitaar) en Patrick De Smet (percussie). 

Rob, Michelle & Julia

Het publiek van Night of the Proms en onze backing vocals hebben nog weinig geheimen voor elkaar. Op een zeer natuurlijke en indrukwekkende manier begeleidde dit trio reeds wereldtoppers als Natalie Imbruglia, Natasha Bedingfield, Chaka Khan, Joe Jackson, Anastacia en The Beach Boys.

Onze backing vocals zijn Julia van de Ketterij, Rob de Nijs en Michelle Oudeman

Antwerp Philharmonic Orchestra

Het APO schakelt moeiteloos over van het ene genre naar het andere. Met veel klasse slagen de muzikanten erin de verschillende stijlen en eeuwen te overbruggen, de stap te zetten van klassiek naar pop en terug en de grenzen tussen de genres zelfs te doen vervagen. In zijn kernbezetting telt het APO zo’n 50 musici, maar voor grotere uitvoeringen als Night of the Proms wordt het orkest tot een 72 koppen tellend ensemble uitgebreid. Alexandra Arrieche is sinds enkele jaren de vaste dirigente.

Fine Fleur

Het koor Fine Fleur werd speciaal voor de editie van 1995 opgericht en zorgde tijdens die vuurdoop voor sterke vocale begeleiding van wereldsterren als Andrea Bocelli en Roger Hodgson. Doorheen de jaren evolueerde deze uitbundige groep zangers tot een wezenlijk onderdeel van Night of the Proms. Nu eens ondersteunt het koor orkestrale popsongs als achtergrondkoor, dan weer treedt Fine Fleur op de voorgrond met een klassiek werk of originele mash-up. Het publiek kent deze mix van professionele- en hobbyzangers als een dynamisch gezelschap dat regelmatig voor kippenvel zorgt.